GREENBELT
 
Αναζήτηση    
 

Δελτία τύπουΕγκαίνια της Green Belt στο Μουσείο Γουλανδρή

Ημερομηνία: 25-11-2008 Εγκαίνια της Green Belt στο Μουσείο Γουλανδρή


Στο κατάμεστο αμφιθέατρο του Μουσείου Γουλανδρή-Φυσικής Ιστορίας στη Κηφισιά, πραγματοποιήθηκαν στις 24.11.08 τα εγκαίνια της μη κερδοσκοπικής, μη κυβερνητικής εταιρείας "GREEΝ BELT-ΠΡΑΣΙΝΗ ΖΩΝΗ" πού ίδρυσε ο Δημοτικός Σύμβουλος Κηφισιάς κ. Βασίλης Ξυπολυτάς.

 

Χορηγοί στο φιλόδοξο και πρωτοποριακό πρόγραμμα της GREEN BELT είναι το Μουσείο Γουλανδρή-Φυσικής Ιστορίας, το Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών και το ίδρυμα Ι. Λάτση.

 

Την εκδήλωση τίμησαν με τη ομιλία τους, ο Υπουργός κος Κ. Χατζηδάκης, οι βουλευτές κ.κ. Κ. Μητσοτάκης και Σ. Κουβέλης, η κα Ν.Γουλανδρή, ο Δήμαρχος Κηφισιάς κος Ν.Χιωτάκης και  τίμησαν με τη παρουσία τους ο εκπρόσωπος του ιδρύματος Ι.Λάτση κος Δ. Αφεντούλης, ο πρόεδρος της ΤΕΔΚΝΑ Δήμαρχος Αιγάλεω κ. Δημήτρης Καλογερόπουλος, δημοτικοί σύμβουλοι, επικεφαλής γραμματειών του κυβερνώντος κόμματος, καθώς και πλήθος άλλων επωνύμων και μη πολιτών.

 

Το ανανεωτικό και ελπιδοφόρο μήνυμα που απευθύνει η Green Belt προς όλους τους πολίτες καλώντας τους να στηρίξουν εθελοντικά τους στόχους της είναι πώς ''ένα δένδρο  αλλάζει ένα κήπο, πολλοί κήποι μια γειτονιά και πολλές γειτονιές αλλάζουν μία πόλη". Το ξεκίνημα γίνεται με την φύτευση 60.000 δένδρων στην πόλη της Κηφισιάς.

 

Οι ομιλητές μεταξύ άλλων είπαν:  


Βασίλης Ξυπολυτάς, Πρόεδρος Green Belt, Δημοτικός σύμβουλος Κηφισιάς
Το μέγεθος της περιβαλλοντικής καταστροφής στην Ελλάδα είναι ανυπολόγιστο.  Ήρθε η ώρα εμείς οι νέοι να αναλάβουμε πρωτοβουλίες να αντιστρέψουμε τη πραγματικότητα που παραλαμβάνουμε.  Είναι ανάγκη,  να γίνει μια συλλογική προσπάθεια, η οποία να αντιμετωπίζει τα περιβαλλοντικά προβλήματα με πραγματισμό και με μια άλλη εν γένει οπτική.  Μας ενδιαφέρει να λειτουργούμε με πραγματισμό και να στοχεύουμε κατευθείαν στην επίλυση των προβλημάτων,  με δράση,  η οποία θα επιδιώκει την αποκατάσταση του περιβάλλοντος,  σε τοπικό επίπεδο.  Η δύναμη της οργάνωσης θέλουμε,  ίσως και για πρώτη φορά σε Μ.Κ.Ο.,  να αντλείται απευθείας από την αγορά,  έτσι ώστε,  να είναι αποτελεσματική στο έργο της. Η κρισιμότητα της κατάστασης δεν  επιτρέπει σε κανένα να έχει ιδεολογικές παρωπίδες.  Εμείς θα φυτεύουμε κατά χιλιάδες,  και κατ΄ αυτόν τον τρόπο, θα δώσουμε τη δυνατότητα σε ευαίσθητους φορείς και εταιρίες να ενισχύσουν τους  στόχους της Green Belt


Ξεκινάμε λοιπόν από την Κηφισιά, με  πρώτο και βασικό στόχο την δενδροφύτευση 60.000 δένδρων (περίπου 400 στρέμματα δάσους),  με τη μόνη διαφορά,  ότι τα δένδρα αυτά,  θα φυτευτούν εντός του ιστού της πόλης.

 
Σε κάθε ακάλυπτο, χώρο- πάρκο- δασάκι, αλλά και  ιδιωτικούς χώρους, σε κήπους και αυλές.
 
Για εμάς ένα δένδρο αλλάζει ένα κήπο, πολλοί κήποι αλλάζουν μια γειτονιά και πολλές γειτονιές αλλάζουν μια πόληκ. Κ. Χατζηδάκης, Υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών

Το Υπουργείο αλλά και ο ίδιος προσωπικά ενώνει τις δυνάμεις του με την Green Belt – Πράσινη Ζώνη για να κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε για το περιβάλλον. Η δράση για το περιβάλλον είναι μια ανάγκη και όχι μια πολιτική τοποθέτηση. Οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις έρχονται να ωθήσουν τη πορεία της χώρας μας προς τα μπρος, να μας ενεργοποιήσουν και να καταστήσουν τη κοινωνία πρωταγωνιστή της αλλαγής. Βαθύ πιστεύω μου από τα χρόνια της Ο.Ν.ΝΕ.Δ είναι ότι αν δεν αλλάξουμε εμείς, δεν θα αλλάξει η Ελλάδα. 
κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, πρόεδρος της μόνιμης επιτροπής περιβάλλοντος της Ελληνικής Βουλής
Ο κ. Μητσοτάκης ξεκίνησε την ομιλία του συγχαίροντας θερμά τον Βασίλη Ξυπολυτά και συνέχισε λέγοντας ότι ο μόνος τρόπος να ενεργοποιηθούν οι πολίτες είναι μέσα από οργανώσεις όπως αυτή της Green Belt – Πράσινη Ζώνη.


Ζούμε σε μία εποχή αυξημένης ευαισθητοποίησης για τα ζητήματα των κλιματικών αλλαγών, για τα ζητήματα προστασίας του δασικού πλούτου της χώρας μας. Οφείλουμε όμως να περάσουμε από το στάδιο της απλής ευαισθητοποίησης, από το στάδιο του θεωρητικού ενδιαφέροντος, στο στάδιο της ενεργούς συμμετοχής. Και ο μόνος τρόπος να μπορέσουν οι ενεργοί πολίτες να το κάνουν αυτό είναι τέτοιου είδους πρωτοβουλίες όπως η Green Belt.

Ελπίζω λοιπόν η πρωτοβουλία αυτή να είναι η αφετηρία μίας συνεχούς ενασχόλησης όλων εσάς που βρίσκεστε εδώ σήμερα με τα ζητήματα προστασίας και ανάδειξης του περιβάλλοντος. Εξ’ ορισμού είστε ενεργοί πολίτες μιας και εκφράζετε το ενδιαφέρον σας για συμμετοχή στα κοινά έτσι ώστε να μπορέσουμε σιγά σιγά και μέσα από τη δική μας προσπάθεια να αλλάξουμε τη πόλη μας στη κατεύθυνση που το θέλουμε. Δε μπορεί πια ο ενεργός πολίτης να τα περιμένει όλα από τους πολιτικούς και από το κράτος. Χρειάζεται και η ενεργή συμμετοχή, χρειάζεται η συμμετοχή όλων. Και πάλι συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία και σας ευχαριστώ.


κ. Σπύρος Κουβέλης, Βουλευτής Επικρατείας

H Green Belt αποτελεί ένα παγκόσμιο μέσο για την αντιμετώπιση της αλλαγής του κλίματος, καθώς το πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται μόνο με τη μείωση των εκπομπών αερίων αλλά και με το φύτεμα δένδρων. Η προσπάθεια της Green Belt πρέπει να στηριχτεί από όλους μας.


Νίκος Χιωτάκης, Δήμαρχος Κηφισιάς  

Οφείλω να δώσω συγχαρητήρια στον φίλο Βασίλη Ξυπολυτά, η προσπάθεια της Green Belt  πράγματι ταράζει τα νερά της απερισκεψίας και του ωχαδερφισμού.

 

Οι κήποι της Κηφισιάς ήταν ένα χαρακτηριστικό της πόλης, σιγά σιγά όμως εντάσσετε και αυτή στο γενικό πολεοδομικό της Αθήνας χάνοντας το τόσο πολύτιμο για εμάς πράσινο.

 

Σε αυτούς τους κηπους μαζί και με τους κοινόχρηστους χώρους, παρεμβαίνει  η Green Belt και  αλλάζει το τοπίο. Εκεί δηλαδή που οι μεγάλη κήποι όλο και λιγοστεύουν. Εκεί θα σταθούμε και εμείς για να δώσουμε χρώμα στην πόλη που τόσο της λείπει.

 

Θα βρει εμένα προσωπικά τον  Δήμο αλλά και τη κοινωνία της Κηφισιάς αρωγούς στην προσπάθεια του.κα Νίκη Γουλανδρή , Πρόεδρος Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας

Η σημερινή εκδήλωση είναι η αφετηρία να γίνει η Κηφισιά και πάλι Κηπούπολη με τη πρωτοβουλία του νεαρού δημοτικού συμβούλου Βασίλη Ξυπολυτά που κατόρθωσε, τόσο με την υποστήριξη του δημοτικού συμβουλίου, όσο και με την υποστήριξη μιας μερίδας προοδευτικών κατοίκων της περιοχής, να ξεκινήσει ένα μεγάλο κίνημα.

 

Το Μουσείο θα σταθεί δίπλα στη προσπάθεια του Βασίλη Ξυπολυτά, και θα του διαθέσει εξειδικευμένους συνεργάτες έτσι ώστε να υπάρχει όλη η επιστημονική καθοδήγηση που χρειάζεται.

 

Η προσπάθεια που θα γίνει στη Κηφισιά, θα είναι το πρότυπο για όλες τις υπόλοιπες που θα γίνουν σε άλλους δήμους.

      


Έστειλαν επίσης την συμπαράσταση τους:
Ο  υφυπουργός Εξωτερικών κ. Θ. Κασσίμης που  δεν παρέστη λόγω  της επίσκεψης του Προέδρου της Κίνας στην Ελλάδα. Όπως  επίσης και ο βουλευτής κ.Τάκης Σκανδαλάκης καθώς είχε συνάντηση με την  επίτροπο υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.Περισσότερες πληροφορίες: www.greenbelt.gr, 6937338585

« Επιστροφή


 

Media


Τελευταία νέα

Παρέμβαση της GREENBELT για την αλματώδη αύξηση των Αδέσποτων ζώων
Παρέμβαση της Green Belt αναφορικά με την δημοσίευση εκθέσεων μη-χρηματοοικονομικών απολογισμών
Νέο Δ.Σ της Greenbelt
Την Κυριακή 4 Μαρτίου 2012 συμμετέχουμε σε μια ακόμα δενδροφύτευση!
Άμεσες ενέργειες για τους τουρκικούς εμπρησμούς

 

Συχνές ερωτήσεις

Τι σημαίνει Μη κυβερνητική, Μη κερδοσκοπική Οργάνωση (Μ.Κ.Ο.);
Χρειάζεται να μένω στη Κηφισιά για να ενταχθώ στο πρόγραμμα δενδροφυτεύσεων;
Γιατί έχουμε χορηγούς;
Κάθε πότε θα γίνονται οι δενδροφυτεύσεις;

 


Υπολόγισε το Footprint σου Υπολόγισε το Footprint σου